Pokerorientering

Poker og orientering er kanskje ikke to ord man vanligvis setter sammen til ett, men pokerorientering er faktisk en ganske spennende aktivitet. Man trenger ikke å være orienteringsløper for å delta, selv om det er en fordel å ha litt kunnskap om kart og kompass.

Slik fungerer det

Før start får deltakerne utdelt et kart, og sammen med kartet, får de fem spillkort. Som i vanlig orientering, gjelder det å finne fram til poster i terrenget. Det kan være fra 5 til 10 poster, og i pokerorientering ligger det spillkort på postene. På hver post kan man bytte ett av de kortene man fikk utdelt før start, og målet er å få en god pokerhånd. Når man kommer til kontrollposten, får man selvsagt ikke velge fritt blant alle kortene i kortstokken. Da ville det vært altfor enkelt å få en god pokerhånd. I stedet får man en lukket konvolutt som inneholder et kort. Det blir nesten som å trekke fra kortstokken. Man legger fra seg det kortet man vil bytte ut, og får et ukjent kort i bytte. Man kan bare bytte kort fem ganger i løpet av konkurransen.

Finn postene

Postene er angitt på kartet, men ofte får man også en postbeskrivelse, for postene kan ligge skjult i terrenget. Det er en del av utfordringen med orientering. På postbeskrivelsen kan det stå at posten ligger bak et tre, ved en stein, eller lignende. Det gjelder altså først å finne rett kompasskurs, for jo tettere innpå posten man kommer, desto lettere er det å finne den. Pokerorientering er litt mindre stressende enn vanlig orientering, for det er ikke tiden som avgjør hvem som vinner. Man må fullføre den oppsatte løypa innen en viss tidsfrist, men denne fristen er såpass lang at de fleste klarer å komme i mål før tiden går ut. Ettersom man skal prøve å lage den beste pokerhånden, må man selvsagt vite litt om poker før man deltar, men man trenger ikke å være en ekspert.orienteering

To varianter av pokerorientering

Poker finnes i utallige varianter og med mange ulike regler, mens pokerorientering hovedsakelig finnes i to varianter. I femkorts poker, får man bytte ut inntil fem kort, slik det er beskrevet over. Den andre varianten kalles Texas Hold’em. Der kan man bare bytte kort to kort, mens de andre kortene i spillet ligger synlige for alle, som såkalte felleskort. Det kan altså være lurt å vite litt om denne pokervarianten dersom det er Texas Hold’em som skal «spilles» under orienteringsløpet. Skal man delta i en konkurranse i pokerorientering, er det viktig å lese reglene først. Husk at hver enkelt konkurranse innen pokerorientering kan ha litt ulike regler, for reglene er ikke like strengt fastsatte i denne sporten som i vanlig orientering.

Pokerorientering i Norge

Det er ikke så mange som tilbyr pokerorientering i Norge. Det kan delvis skyldes at poker har vært forbudt i mange år, men dette forbudet gjaldt bare for pengespill, og i pokerorientering spiller man ikke om pengepremier. En annen årsak til at pokerorientering er lite utbredt i Norge, kan være at folk rett og slett ikke vet nok om denne sporten. Pokerorientering er ingen konkurranseidrett. Aktiviteten har som mål å få folk ut i naturen og holde dem aktive. Pokerorientering passer fint for unge voksne, men alle kan delta. Ettersom presset om å løpe raskest mulig er borte, kan man nyte turen, og ha det gøy ute i frisk luft. En annen fordel med denne aktiviteten, er at man lærer å bruke kart og kompass, og det er en kunnskap som kan komme til nytte andre ganger.orienteeringHvis du ikke finner noen som tilbyr pokerorientering, kan du arrangere en konkurranse selv, eller snakke med ditt lokale idrettslag. Kanskje de kan hjelpe.